Ovesné vločky do polévky i pro zdravá střeva + Recept

Dříve než se začnete šklebit, že vločková polévka nemůže být nikdy dobrá a chuťově dokonalá, tak zadržte. Věřte či ne, ale vločkovou polévku můžete mít rádi ba dokonce si ji můžete zamilovat.

Představte si chutnou polévku s cibulí, bramborem, kořenovou zeleninou a klidně i slaninou, která vás zahřeje v sychravém počasí a doplní tělu potřebné minerály. Vločky, jakožto malá, nevýrazná, a také nenápadná surovina dokáže ozvláštnit polévku a zároveň ji zahustí.

Vločky vnesou do polévky chuťové a vyvážené spojení. Jestliže do polévky použijete hrubé ovesné vločky, užijete si jejich konzistenci podobně jako krup. Pokud se však rozhodnete pro vločky jemné či pomleté, získáte tak zdravě zahuštěnou polévku. Takto například jednoduše ošálíte dětské vybíravé oči, protože jemné vločky se v polévce rozplynou a polévku dokonale zahustí.

Veselá pro oči a blahodárná pro střeva


Vločková polévka nemusí být striktně jedna a ta samá. Naopak, hrstku vloček lze povařit skoro v jakékoliv polévce.

Zkuste vločkovou polévku vařit ze sezónní zeleniny. Na jaře můžete uvařit výtečnou polévku ze zeleniny jako je celer, cibule, mrkev a pórek. V letním období vám vznikne dokonalá vločková polévka se zeleninou jako je brokolice, květák, kapusta. Na podzim můžete polévku připravit z kapusty, fazolových lusků, mrkve, brambor a jiné zeleniny. Přidáním hrstky vloček a obměnou zeleniny, vždy uvaříte chuťově jinou, ale zároveň jednu a tu samou vydatnou polévku, která bude bohatá na vlákninu. Což je v dnešní moderní době, kdy se požívá většina jídla v hladké formě dosti důležité.

Jak jistě všichni víme, vláknina udržuje střeva ve skvělé kondici, neboť má čistící účinky. Bez vlákniny se naše střeva zanášejí a celkové zdraví je více náchylné k různému onemocnění.

Oblíbené dva recepty na vločkovou polévku

Vločky by se měly přidat přibližně deset minut před koncem vaření polévky. Nezáleží na tom, zda jste vybrali jemné či hrubé vločky.

Vločková polévka 1.

Suroviny:

3 lžíce olivového oleje

1 střední cibule

½ pórku

3 stroužky česneku

1 hrst hřibů - hlíva, žampiony, lesní houby

3 střední na kolečka nakrájené mrkve

6 hrnků vody či domácího zeleninového vývaru

3 střední brambory

1 bobkový list

¼ šálku ovesných vloček

150 g jemně nasekané kapusty

sůl podle chuti

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Po zahřátí přidejte pórek, cibuli a opékejte 5 minut. Poté přidejte libovolné houby s utřeným česnekem a opékejte další 2 minuty. Po rozvonění hub s česnekem přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a lehce orestujte, poté přilijte 6 hrnků vody či vývaru. Přidejte brambory, květák, bobkový list a vařte 20 minut.

Po 20ti minutách vmíchejte ovesné vločky a kapustu, vařte 10 minut. Dochuťte solí a popřípadě petrželkou.

Vločková polévka 2.

Suroviny:

2 lžíce másla

2 stonky řapíkatého celeru - nařezané kusy

1 hrnek ovesných vloček

1 střední cibule

1 masité rajče

1 kapie

1 lžíce podravky bez glutamátu

½ lžičky pepře

2 střední mrkve

7 hrnků vroucí vody či zeleninového vývaru

sůl podle chuti

100 g slaniny

Postup:

Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a opékejte slaninu. Až slanina zezlátne, přidejte nasekaný celer, cibuli, rajče, papriku, mrkev a míchejte přibližně 5 minut. Poté přilijte vodu nebo vývar. Vařte 15 minut a následně přidejte ovesné vločky, které nechte ještě přibližně 7 - 10 minut vařit. Dosolte podle chuti. Podávejte s opečenou bagetkou.

5 zobrazení

© 2020 Ovesnakase.cz Všechna práva vyhrazena. 

  • Pinterest Sociální Icon