Kokos, aneb dokonalá surovina v kuchyni na několik způsobů

Samotný kokos a produkty z něj, se staly velkou oblibou a všestrannou potravinou. Kokos může být použit v každém jídle a také v mnoha kosmetických přípravcích - od odličovacího mléka po výživné krémy. Kokosová dřeň je vysoce výživná, bohatá na vlákninu a plná základních minerálů i vitamínů. Přečtěte si několik zdravotních výhod kokosu, v jaké formě jej využít a proč kokos přidávat do jídla.




Využití v kuchyni


Jestliže trpíte celiakií, diabetem či naopak preferujete paleo dietu, nebo pouze chcete změnit vaše špatné stravovací návyky a chcete žít zdravě, sepsali jsme pro vás seznam potravin z kokosu, kterými lze nahradit každodenní ingredience pro zdravější a také chutnější recepty:


Kokosová mouka - kokosová mouka je ideálním způsobem, jak nahradit mouku s lepkem. Vyrábí se z mleté sušené kokosové dřeně a lze s ní obohatit spoustu pokrmů - zahustit omáčku, upéct vánoční cukroví, přidáním více vajec lze upéct i chutnout a zároveň vydatnou buchtu či moučník. Obsahuje velmi málo sacharidů a naopak obsahuje více vlákniny.

Kokosové mléko - mléko z kokosu se vyrábí z drcené čerstvé kokosové dřeně, která se smíchá s vodou a následně se stlačí přes síto či plátno. Takové mléko je skvělou pochoutkou a doplňující ingrediencí do mnoha pokrmů, jako je kuřecí kari či jiná dušená masa. Ovšem, kokosové mléko lze využít i na domácí výrobu jogurtu či raw chia pudinku. Obsahuje omega 6 kyseliny, vitamíny B3, C, E, K, hořčík, fosfor, draslík, selen, mangan, železo, měď, nikl, sodík a zinek.

Kokosový olej - olej z kokosu se získává především z kopry - z kokosové dřeně, která se suší při přísných hygienických podmínkách a následně se mechanickými způsoby vylisuje olej. Existuje i rafinovaný kokosový olej, tedy RBD olej, který se získává ze sušené kopry. Takový olej musí projít čistícím procesem - rafinací. Což znamená, že musí projít bělením i deodorizací, přičemž ztrácí své zdravotní výhody. V panenském kokosovém oleji se nachází nasycené mastné kyseliny, jako jsou laurová, kapronová a kaprylová. Dále vitamin E a K. Využití je velmi široké, od pečení, smažení, až po náhradu másla a jiné.


Výhody pro zdraví


Kokos obsahuje základní vitamíny i minerály, ale také poskytuje zdravotní výhody, které to jsou?

Má antibakteriální a antivirové účinky, tudíž podporuje imunitní systém.

Dodává energii a podporuje fyzickou výkonnost.

Podporuje vstřebávání minerálů, vitamínů a zlepšuje trávení.

Zlepšuje příznaky diabetu.

Eliminuje volné radikály v těle.

Při užívání panenského oleje se zlepšuje dobrý cholesterol.

Zlepšuje funkci štítné žlázy.

Podporuje hubnutí.

Pomáhá udržovat lesklé a zdravé vlasy.

Při vnějším použití zabraňuje vráskám a zanechává mladistvou pleť - chrání před sluncem.

© 2020 Ovesnakase.cz Všechna práva vyhrazena. 

  • Pinterest Sociální Icon